Bellona, 2007
Strona internetowa: Bellona
Format: 130×200 mm (oprawa miękka)
Ilość stron: 240
Oto recenzja kolejnej propozycji książkowej. Jednak tym razem tematyka książki nie jest związana bezpośrednio z muzyką Metalową, aczkolwiek wielu fanów ekstremalnego Rocka zapewne mogłoby się zainteresować tą publikacją, a zwłaszcza fascynaci metalowego nurtu Deathgrind, Grindcore czy Gore.
Autor, Nathan Constantine to podróżnik, dziennikarz i autor rożnych publikacji o tematyce politycznej, historycznej i kulturalnej dla dorosłych oraz dzieci. Prawdopodobnie jest to jego najbardziej znany tytuł, pośród innych.
Jest to książka dla ludzi o mocnych nerwach. Obrazowo i ze szczegółami opisuje zjawisko społeczno-kulturowe jakim jest kanibalizm, jak i próbuje wyjaśnić przyczyny ludożerstwa, dokonuje analizy socjo-psychologicznej oraz oczywiście przedstawia historię kanibalizmu, który towarzyszył ludzkości na całym globie od początków jej istnienia, aż do czasów współczesnych.
Autor w sposób chronologiczny obrazowo przedstawia zdarzenia związane ze spożywaniem ludzkiego mięsa (zarówno żywych osób, jak i zwłok, nawet w posuniętym stadium rozkładu) począwszy od czasów Starożytności (co głównie miało rytualno-religijny lub plemmienno-militarny charakter) poprzez kulturę Majów, Azteków, Maorysów, afrykańskie plemiona i rozwiniętą chińską cywilizację a także średniowieczną i purytańską europejską kulturę (gdzie kanibalizm przybierał coraz bardziej formę zaspokajania głodu, prób przywracania zdrowia lub po prostu dokonania aktu samego w sobie) aż do czasów bliższych współczesności, gdzie podawane są przykłady kanibalizmu (Ameryki Północnej, byłego ZSRR czy Niemiec) głównie spowodowanego głodem. Ostatnie akty kanibalizmu dotyczą XX i XXI wieku (głównie w Europie i USA) ukazując kanibalizm jako formę zaspokajania psychopatycznych i perwersyjnych skłonności.
„Historia kanibalizmu” dotyka także zdarzeń związanych z ludzkimi tragediami i dramatami, wysuwa hipotezy na temat zjawiska wampiryzmu, wilkołactwa oraz ukazuje przykłady nekrofagii, nekrofilii i innych przerażających perwersji oraz tortur, przy okazji prezentując krótkie historie i biografie ofiar oraz oprawców, np. Wład III Palownik zwany Drakulą, Elizabeth Bathory, Kuba Rozpruwacz, Ed Gain, Andriej Czikatiło, i wielu innych.
Dodatkowo poza przepisami kulinarnymi, publikacja zawiera krótkie prezentacje książek i filmów fabularnych o kanibalach oraz rożne ryciny, obrazy czy też zdjęcia sytuacji, ofiar i prawdziwych degustatorów.
Zwieńczeniem publikacji są zwięzłe rozważania na temat przyszłości kanibalizmu na świecie.
Ocena: 8.0/10